Anna palautetta Ikäihmisten palveluoppaista

Otamme mielellämme vastaan palautetta Ikäihmisten palveluoppaista. Palautteen avulla voimme kehittää opastamme asiakkaitamme parhaiten palvelevaksi.

Palautetta voit antaa meille kaikissa palvelu­ka­na­vissamme;

  • yhteydenottolomakkeellamme osoitteessa https://itauusimaa.webwork.fi/ota-yhteys/
  • sähköpostilla yhteys@ikaantyneidenpalveluneuvonta.fi
  • soittamalla neuvontaamme PHHYKYn neuvonta ark. 9–15, ke 9–16 044 482 5050, Heinolan neuvonta ark. 9–13, ke 9–14 044 769 4242.

Koronavirusrokotukset

Päijät-Sote (Asikkala, Hartola, Hollola, Iitti, Kärkölä, Lahti, Myrskylä, Orimattila, Padasjoki, Pukkila)

Ajankohtaisin tieto rokotuksista löytyy osoitteesta https://paijat-sote.fi/ajanvaraus-ja-tietoa-koronarokotuksista/.

Päijät-Sotessa ajan voi varata sähköisesti osoitteessa https://paijat-sote.fi/ ja klikkaamalla kohtaa ”Ajanvaraus ja tietoja koronarokotuksesta (vaatii vahvan tunnistautumisen esim. pankkitunnuksilla) ” tai soittamalla omalle terveyasemalle/sote-keskukseen.

Heinola

Ajankohtaisin tieto rokotuksista löytyy osoitteesta https://www.heinola.fi/ajankohtaista-koronaviruksesta/.

Heinolassa rokoteajan voi varata sähköisesti osoitteessa https://heinola.terveytesi.fi/portal#/main tai soittamalla ajanvaraus numeroon, avoinna ma-pe klo 8 – 14. Lisätietoa https://www.heinola.fi/ajankohtaista-koronaviruksesta. Neuvontaa ja ohjausta Koronarokotuksiin liittyvissä kysymyksissä (EI ajanvarausta): p. 044-7977001, ma-pe klo 8-12

Huoli-ilmoitus Päijät-Sote/Heinola

Huoli-ilmoituksen voi tehdä iäkkäästä henkilöstä, joka on kykenemätön huolehtimaan itsestään, omasta terveydestään tai turvallisuudestaan. Huoli-ilmoitus velvoittaa selvittämään ikäihmisen palvelutarpeen. Ilmoituksen voi tehdä, vaikka ikääntynyt ei anna suostumustaan yhteydenottoa varten. Ilmoituksen voi jättää nimettömänä ja huomioita voivat tehdä myös pankit ja kaupat tms. paikat, joissa ikääntynyt asioi.

Ikääntyneillä ihmisillä on kuitenkin itsemääräämisoikeus, eikä ikäihminen ole aina halukas ottamaan apua vastaan. Asiakkaan itsemäärämisoikeus rajoittaa sosiaaliviranomaisia, eikä heillä ole keinoja puuttua siihen.

Sivulliselle ilmoittajalle ei voida kertoa asiakkaaseen liittyviä asioita.

Ilmoituksen tekeminen, Päijät-Sote (Asikkala, Hartola, Hollola, Iitti, Kärkölä, Lahti, Myrskylä, Orimattila, Padasjoki, Pukkila):

Ilmoituksen voi tehdä sähköisesti www.hyvis.fi: valitse asioi sosiaalihuollossa ja ilmoitus sosiaalihuollon tarpeesta (Päijät-Häme). Ilmoituksen tekeminen ei vaadi sähköistä tunnistautumista. Suora linkki huoli-ilmoituksen tekemiseen löytyy myös osoitteesta https://www.phhyky.fi/fi/ikaantyneiden-palvelut-ja-kuntoutus/. (Kysy neuvoa-lomakkeen alla)

Yli 65-vuotiaden huoli-ilmoituksen voi tehdä myös soittamalla Ikääntyneiden palveluneuvontaan ark. 9–15, ke 9–16 044 482 5050 .

Ilmoituksen tekeminen, Heinola:

Ilmoituksen voi tehdä sähköisesti www.hyvis.fi: valitse asioi sosiaalihuollossa ja ilmoitus sosiaalihuollon tarpeesta (Heinola). Ilmoituksen tekeminen ei vaadi sähköistä tunnistautumista.

Ilmoituksen voi tehdä myös puhelimitse aikuisten sosiaalipalveluiden palveluohjauksen numeroon: 044 769 2988 (ma-pe klo 9-15).

Koronavirustilanne

PHHYKYN ja Heinolan kaupungin verkkosivuilla tiedotetaan koronarokotusten aikataulusta. Myös paikallisissa medioissa uutisoidaan, kun väestöä aletaan rokottamaan (tämän hetken tiedon mukaan helmikuun aikana).

OHJEET ASIOIN­TI­AUT­TAJILLE

http://​www.​kansalaisareena.​fi/​ka2016/​wp-​content/​uploads/​2020/​03/​Asiointiohjeet-​1.​png

PHHYKY

Koko väestön kattavat rokotukset eivät ole vielä alkaneet. Tällä hetkellä asukkaat eivät voi varata aikoja koronarokotukseen. 70-vuotiaille ja sitä vanhemmille henkilöille tiedotetaan rokotukseen hakeutumisesta kotiin jaettavalla kirjeellä viikolla 5. Ajanvaraus tapahtuu ensisijaisesti sähköisesti verkkosivujemme kautta tai vaihtoehtoisesti puhelimitse. Ensimmäisenä ajanvaraus aukeaa 1941 syntyneille ja sitä vanhemmille. Rokotukset aloitetaan sote-keskuksissa viikolla 6. Tiedotamme muiden ikäryhmien ja riskiryhmien rokotusaikataulusta tarkemmin paikallismedioiden kautta ja verkkosivuillamme osoitteessa paijat-sote.fi, kun rokotusaikataulu varmistuu.

Maksuton ja vapaaehtoinen koronavirusrokote tarjotaan vaiheittain koko väestölle THL:n suosittelemassa järjestyksessä:

1. COVID-19-tautiin sairastuneiden tai perustellusti sairastuneeksi epäiltyjen henkilöiden tutkimiseen, välittömään hoitoon tai huolenpitoon liittyvä tai muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä iäkkäille henkilöille tarkoitetun asumispalvelun ja laitoshoidon henkilöstö ja asukkaat.
2. 70 vuotta täyttäneet ja vanhemmat henkilöt.
3. Henkilöt, joilla on vakavalle COVID-19-taudille altistavia sairauksia.
4. Muut kuin kohdissa 1-3 tarkoitetut henkilöt.

https://​www.​phhyky.​fi/​fi/​asiakkaalle/​koronavirus/

HEINOLA

Katso Heinolan hyödyllisiä vinkkejä helpot­tamaan elämää korona-tilanteessa ›

Korona­tietoa Heinolan kaupungin nettisi­vustolla ›

 

Milloin palveluntuottaja voi myydä sosiaalihuoltopalveluja arvonlisäverottomasti?

Arvonlisäverottomat sosiaalipalvelut 

Puh. 029 497 002 (ma-pe klo 9–16.15)  ·  www.vero.fi/henkiloasiakkaat 

Jos tarvitset palveluita vamman, sairauden tai toimintakyvyn heikkenemisen vuoksi, voit ostaa palveluja arvonlisäverottomasti sosiaalihuoltopalveluna. Palvelut voivat olla esim. kotipalvelua, ateria-, siivous-, vaatehuolto-, ruokaostos-, kylvetys-, kuljetus-, saattaja- ja lumenluontipalveluita. Arvonlisäverottomana ostetusta palvelusta saa kotitalousvähennyksen, jos palvelu on vähennykseen oikeuttavaa. 

Yksityiseltä palveluntuottajalta suoraan hankittavan palvelun voi ostaa ilman arvonlisäveroa seuraavilla edellytyksillä: 

  • Asiakkaalla on sairaudesta, vammasta ja/tai toimintakyvyn heikkenemisestä johtuva palveluntarve 
  • Asiakkaan ja palveluntuottajan välillä on tehty kirjallinen palvelusopimus sosiaalihuoltopalveluina tehtävistä palveluista sekä palvelusuunnitelma 
  • Palveluntuottaja on tehnyt ilmoituksen toimintakuntaan tai hänellä on lupa toimintaan 
  • Palveluntuottajalla on omavalvontasuunnitelma ja vastuuhenkilö, joka vastaa palvelun laadusta 

Lue lisää aiheesta näistä linkeistä:

https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/tietoa-yritysverotuksesta/arvonlisaverotus/toimialakohtaista-tietoa/yksityisten_sosiaalihuoltopalvelujen_ar/

Lue myös palveluiden kotitalousvähennyksestä:

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/kotitalousv%C3%A4hennyksen-edellytykset/

 

Palvelut ja kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys 

Puh. 029 497 002 (ma-pe klo 9–16.15)

www.ytj.fi/

www.vero.fi/henkiloasiakkaat 

Kun ostaa palveluja kotiin tai vapaa-ajan asunnolle, voi vähentää osan kuluista verotuksessa kotitalousvähennyksenä. Vähennykseen oikeuttaa tavanomainen kotona tehtävä työ: 

  • Kotitaloustyö; mm. siivous, ruuanlaitto, pyykinpesu, piha- ja lumityöt 
  • Hoiva- ja hoitotyö; lasten ja vanhusten hoitaminen kotona 
  • Asunnon kunnossapito- ja peruskorjaustyö 
  • Tieto- ja viestintätekniikan laitteiden asennus, kunnossapito ja opastus 

Kunnallisista palveluista tai palvelusetelillä hankittavasta työstä ei saa vähennystä. 

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen eli aviopuolisot saavat vähennyksen kumpikin erikseen. Vähennysoikeus on myös lapsilla, jotka ostavat palvelua vanhemmilleen tai isovanhemmilleen. Kotitalousvähennystä pitää jokaisen hakea itse ja maksajan on tarkistettava, että työn tekevä yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin. 

Tervetuloa palveluntuottajat uuteen palveluhakuumme!

Ikääntyneiden Palveluneuvonnan palveluhaun piiriin kuuluu 2.1.2020 176 palveluntuottajaa Päijät-Hämeen ja Heinolan alueella. Julkisia palveluartikkeleita haun piirissä on 410.

Haluaako yrityksenne liittyä palveluhaun piiriin? Lisätietoa löydät täältä.

Lue palveluiden arvonlisäverottomuudesta

Arvonlisäveroton kotipalvelu

Kotipalvelujen ja niiden tukipalvelujen (esimerkiksi siivouspalvelun) myynti voi olla arvonlisäverotonta, jos palvelut myydään sosiaalihuollon tarpeessa olevalle henkilölle sosiaalihuoltopalveluina. Kotipalvelun tukipalveluilla tarkoitetaan siivouspalvelun lisäksi esimerkiksi ateria-, vaatehuolto-, kylvetys- ja saattajapalveluja sekä sosiaalista kanssakäymistä edistäviä palveluja.

Kunnat, kuntayhtymät ja valtio voivat myydä sosiaalihuoltopalveluja arvonlisäverottomasti. Yksityiset palveluntuottajat voivat myydä sosiaalihuoltopalveluja arvonlisäverottomasti vain, jos toiminta on sosiaaliviranomaisten valvomaa.

Kotipalveluilla tarkoitetaan esimerkiksi asumiseen, henkilökohtaiseen hoivaan ja huolenpitoon, lasten hoitoon ja kasvatukseen sekä muuhun tavanomaiseen elämään kuuluvia toimia tai niissä avustamista.

Kotipalvelujen tukipalveluilla tarkoitetaan esimerkiksi ateria-, vaatehuolto-, siivous-, kylvetys- ja saattajapalveluja sekä sosiaalista kanssakäymistä edistäviä palveluja.

Lisätietoja: https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/tietoa-yritysverotuksesta/arvonlisaverotus/yksityisten_sosiaalihuoltopalvelujen_ar/

Milloin palveluntuottaja voi myydä sosiaalihuoltopalveluja arvonlisäverottomasti?

Yksityiset palveluntuottajat voivat myydä sosiaalihuoltopalveluja arvonlisäverottomasti vain, jos toiminta on sosiaaliviranomaisten valvomaa ja palvelut myydään sosiaalihuollon tarpeessa olevalle henkilölle (jonka toimintakyky on alentunut esimerkiksi iän tai sairauden takia). Asiakaskohtaista sosiaaliviranomaisen päätöstä ei tarvita, mutta seuraavien edellytysten on täytyttävä:

  • Palveluntuottaja on tehnyt muiden kuin ympärivuorokautisten palvelujen tuottamisesta ilmoituksen siihen kuntaan, jossa hän toimii. Ilmoitus täytyy tehdä myös kotipalvelujen tukipalvelujen tuottamisesta, esimerkiksi siivouspalveluista. Jos palvelun tuottaja toimii useissa kunnissa, ilmoitus täytyy tehdä kaikkiin kuntiin. Ympärivuorokautisten sosiaalihuoltopalvelujen tuottamiseen vaaditaan sosiaaliviranomaisen lupa.
  • Palveluntuottaja on tehnyt palvelusuunnitelman yhdessä asiakkaan kanssa.
  • Palveluntuottaja on tehnyt asiakkaan kanssa palvelusopimuksen palvelujen tuottamisesta sosiaalihuoltopalveluina.
  • Palveluntuottajalla on vastuuhenkilö, joka vastaa palvelujen laadusta.
  • Palveluntuottajalla on omavalvontasuunnitelma.